luni, 28 ianuarie 2013

Recenzie: Fior ~ Lupii din Mercy Falls#1 de Maggie Stiefvater

   Îmi vine să sfâșii paginile și să le fac pe fiecare câte un lup cu ochii galbeni.” Asta a fost prima mea reacție după ce am închis Fior. O aveți martoră pe Adry, căci ei i-am scris asta într-un mail.

   Urăsc cartea asta din toată inima, fiindcă mi-a plăcut prea mult. N-am mai plâns de pe la 5-6 ani, iar cartea asta mi-a înlăcrimat ochii totuși.
„Eram sălbatic şi domestic, şi sfâşiat, şi zdrobit în acelaşi timp. Pentru prima dată în viaţa mea umană, mintea nu mi-a rătăcit să compună versurile unui cântec sau să înmagazineze acel moment pentru o analiză ulterioară. Pentru prima oară în viaţă eram aici şi nicăieri altundeva.”

   Dragii mei, fără clișeicul ”n-am putut s-o las din mână”. Fiindcă nici nu m-am străduit să o las. De ce să pun deoparte globul de zăpadă plin cu amintiri ascuns după întunecata pădure Boundary?

“Eram o fantomă în pădure, tăcut, nemișcat, rece. Eram iarna întruchipată, vântul înghețat sub forma fizică.”

   Maggie a știut unde să plaseze descrierile și unde să lase pur și simplu cuvintele lui Sam sau ale lui Grace să spună totul, să vorbească de la sine. Și a fost profunzimea aia, o singură frază valora poate cât 100 ale altora. Exprima atât de multe, în atât de puține cuvinte.

   Totul se învârte în jurul lui Grace Brisbane și Sam Roth. Transformat în fiecare iarnă într-un lup, Sam o veghea pe Grace încă de când a fost atacată de haită în pădure, vara amândoi trăind din amintiri, fiindcă nu își puteau vedea îngerul/lupul.


“Credeam ca e cea mai frumoasa fata pe care o vazusem vreodata, un inger mic si insangerat, iar ei vroiau s-o distruga.”

"In sfarsit, in sfarsit, a pasit pe veranda si a aparut prima urma in zapada din curte.
Iar eu eram chiar acolo, aproape la indemana ei, dar totusi la o mie de kilometri distanta."

“Mirosul verii pe pielea ei, cadenta vocii ei pe care abia mi-o aminteam, senzatia degetelor ei in blana mea. Fiecare particica din mine canta la amintirea apropierii ei.”


   Știți, mi-a mai plăcut că autoarea l-a făcut pe băiat cel sensibil și pe fată cea care nu plânge niciodată. A ocolit tiparul tipic într-un mod atât de dulce :o3 
  
Și acum niște citate care mi-au zgâriat inima cu o țepușă din gheață pusă în soarele luminos.
“Lupul meu era un tip simpatic si ma tinea de mana. Puteam muri fericita.”

“De departe, adanc in padure, am auzit un vaiet prelung, intens si apoi inca unul, pe masura ce lupii incepeau sa urle. Mai multe voci se alaturara, unele scazute si triste, altele mai sonore si mai vesele, un cor frumos si misterios. Stiam urletul lupului meu; tonalitatea lui bogata se ridica deasupra celorlalte de parca ma implora sa il aud.

Inima ma durea in piept, sfasiata intre dorinta ca ei sa inceteze si dorinta ca ei sa continue pentru totdeauna. M-am imaginat pintre ei, in padurea aurie, privindu-i cum isi lasa capul pe spate si urla sub un cer de stele nesfarsite, dar nu m-am culcat pana cand nu a tacut si ultimul lup.”

“Mi-am atins din nou buzele de ale ei si, de data asta, a fost un sarut complet diferit. Au fost sase ani intr-un singur moment, buzele ei prinzand viata sub ale mele, cu gust de portocala si dorinta. [...]

Si apoi, mi-am deschis ochii si eram doar eu si Grace – nimic nicaieri, doar eu si Grace -, ea apasandu-si buzele una de alta de parca ar fi vrut sa imi pastreze sarutul in interiorul ei, si eu agatandu-ma de acest moment care era la fel de fragil ca o pasare in mainile mele.”

Îi mulțumesc librăriei online Libris pentru această carte, pentru șansa de a afla povestea lui Sam și Grace. Prin această librărie online puteți cumpăra cărți online și chiar o varietate de cărți în format e-book.


15 comentarii:

  1. Si mie mi-a placut la nebunie:x Abia astept sa pun mana pe vol 2....
    Frumoasa recenzia :) App, pe bune, nu mai fa asta! :)) Iar mi-a stat inima in loc cand ai zis ca o urasti :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vă trebuie antrenament :)) Plus că îmi place când vă văd așa spericioase :)) Mwafwahuwawaaaa :))

      Ștergere
  2. daaa, da eu martor la datorie!! aşa a zis :D:)

    măi, mândro, măi, dar chiar te-a atins bine de tot cărticica asta :o3 poetic ai mai vorbit :o3 mai-mai să-mi dai lacrimile :o3

    super recenzia :* full de chestii dulci! :*

    ps: adoooor să-mi apară numele la tine prin postări!! :)) mă face să-mi crească inima-n mine :)) :o3


    luoooove ya :*:*

    RăspundețiȘtergere
  3. :))Haaai, fugi de-aici :)) CĂ și niște căței beți de la struguri putea să scrie mai bine :))
    Awww, am așa efect? :)) :*

    RăspundețiȘtergere
  4. Holy crap. Vero îi sensibiloasă. Nu-i de bine. N-am citit primul volum, dar aproape că l-am terminat pe-al doilea. Probabil că am făcut o prostie să citesc 2 fără să-l citesc pe primul -.- În fine, pe mine mă cam enervează volumul 2 O.o Nu aruncați cu roșii-n mine, dar mi se pare că Sam e prea sensibil. În schimb, îi ador pe Cole și pe Isabel. Sper să termin și eu cartea săptămâna asta :3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Corect. Fratee, trebuie să-mi revin :))
      Ai făcut o mare greșeală. Primul e atât de ohhh :o3

      Ștergere
  5. Inca nu inteleg de ce lumea e atat de obsedata de cartea asta. Mi-a luat 3 zile sa o citesc si pe vremea aceea asta era mult, Sam mi se pare o papadie si Grace e plictisitoare. Sigur, e scris frumos si altele, insa nu pricep de ce toata lumea e asa hiper in legatura cu cartea asta... a fost buna, dar cam atat. Explica-mi!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hei, depinde de fiecare cum acceptă cartea. Dacă nu ai înțeles-o, Irule, înseamnă că nu e genul tău de sensibilitate, sau așa ceva, cred? :))

      Ștergere
    2. Mda, poate. Ma enerveaza cand baiatul nu e in stare sa lupte pentru el. Esti barbat nu garofita :)

      Ștergere
  6. si mie mi-a placut mult,si am asteptat cu multa nerabdare volumul 2, pe care mi l-am imaginat mai bun decat primul..dar parca nu l-a intrecut

    RăspundețiȘtergere
  7. @Iru: Păi a ocolit clișeicul băiat dur și fată sensibilă -.- Deciiiiii :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Aww,daa,am auzit şi eu de cartea asta!CMBP a mea vrea să şi-o ia neapărat.

    RăspundețiȘtergere
  9. Foarte reusita recenzia,chiar imi place.Nu esti singura care a plans la carte ,imi venea sa dau cu ea de pereti la sfarsit!Foarte dragute citatele :D

    RăspundețiȘtergere