sâmbătă, 10 august 2013

Recenzie: După Înmormântare (Hercule Poirot, #29) de Agatha Christie

Titlu: După Înmormântare
Autor: Agatha Christie
Seria: Hercule Poirot, #29
Număr de pagini: 256
Anul apariției [Ro]: 2011 (de Grupul Editorial Rao)

Title: After the Funerals
Author: Agatha Christie
Series: Hercule Poirot, #29
Number of pages: 244
Publication year [En]: 1953 (by Collins Crime Club)

Când Cora este ucisă cu brutalitate, remarca extraordinară făcută de ea cu o zi înainte, la înmormântarea fratelui ei, capătă o semnificație înfiorătoare. La citirea testamentului lui Richard, Cora fusese auzită rostind răspicat:
„A fost mușamalizat destul de bine, nu-i așa? Dar a fost ucis, nu?”
În disperare de cauză, avocatul familiei apelează la Hercule Poirot ca să descopere ce s-a întâmplat cu adevărat.
Încă o carte frumoasă și surprinzătoare a Agathei Christie, care ne epune într-un mod unic un mister tensionant. Abia așteptam să văd cine e criminalul și la momentul acela tot ce am putut gândi a fost ”HĂ?”.
M-a surprins să văd pe Wikipedia că în 1930, Agatha Christie îl considera pe Poirot insuportabil, iar în 1965 mai mult că nu îl ura. Nu zic că mă încred orbește în Wikipedia, fiindcă spunea și că George Enescu e personaj Academia Vampirilor și a ajutat-o pe Rose să lupte împotriva acneei, dar mă gândesc cum ar fi să simt așa pentru prorpiul meu personaj. Wikipedia zice că a continuat să scrie despre el numai fiindcă o vroia publicul, dar cred că dacă nu mi-ar fi plăcut, m-aș fi oprit și... gata. Publicul m-ar fi acceptat așa cum eram sau deloc.
Dar în ciuda... chestiei ăsteia, cartea a ieșit la fel de magnifică. Nu încetezi să îți pui întrebîri nici o secundă și suspansul nu te plictisește, astfel încât să nu mai reziști  și să dai direct la ultima pagină: nu, lucrurile stau diferit. Îți dorești să aflii cât mai multe indicii ca să potți să dezlegi tu însăți misterul.
După Înmormântare a fost, fără doar și poate, o lectură captivantă, antrenantă și încântătoare.
*Doamne, vă vine să credeți că sunt în urmă cu 18-19 recenzii? Nu? Asta e. Eu îmi aștept premiul pentru un așa record. Azi cred că am să scriu toată ziuă și sper să îmi ajungă timpul.

3 comentarii:

  1. Ha, te-am luat eu sunt cu vreo 20. =)) Well fuck, cui îi pasă? Nu e vina mea că citesc cărți bune una după alta și uit de recenzii!
    ĂĂăă, și eu am iubit cartea asta! A fost ATÂT de bună. Pe la ultimele volume de-ale Agathei am observat că nu-l prea place pe Hercule. Am avut impresia că vrea să-l distrugă. =))

    RăspundețiȘtergere
  2. foarte frumoasa recenzia si cartea e interesanta cu siguranta.
    am si eu cateva carti de Agatha si abia astept sa ma apuc de ele
    si eu am scris astazi tot o recenzie.. :D
    pupici!
    http://cherryqueendee.blogspot.ro/

    RăspundețiȘtergere