miercuri, 17 aprilie 2013

O. Z. N.-ul a aterizat.


   De ce citesc? Cred că toți am simțit la un moment dat chestia asta copleșitoare despre cărți, doar că majoritatea au considerat-o un O. Z. N. ajuns în mod magic în corpul lor și au lăsat sentimentul să plece. Ei, eu m-am aruncat în acest abis necunoscut fără parașută, simțindă-mă mai în siguranță decât m-am simțit vreodată, știind cumva că la fund o să aterizez pe ceva moale, numit carte, un prototip cu multe semne -litere?- care ne transportă într-un univers poate total paralel cu al nostru.

Bine, mie îmi e greu să descriu cum simt legat de O. Z. N. -urile astea. Eu o simt și gata. O trăiesc, nu o fac versuri.

Dar știu de ce o fac și de ce ar trebuii s-o facă toată lumea.

Dețin o curiozitate nestăpânită, și nu o pot hrănii decât cu cărți: cunoașterea sub forma cea mai pură. Toți visează să fie Einstein, dar numai prototipele astea cu cotor și pagini pot să-ți paveze calea spre a fi un geniu.

Există o parte în mine, care vrea să trăiască riscuri, dar în același timp e și o alta care ei bine, își iubește corpul cu toate oasele la locul lor. De ce să nu risc prin altcineva, să trăiesc totul prin intermediul personajelor, și în același timp să și fiu în siguranță? Trăiesc viața intens de pe o canapea. Interesantă perspectivă, hă?


Chiar simți uneori nevoia să fi o altă persoană sau te simți aiurea să faci un anumit lucru, dar dacă te transpui într-un personaj, totul pare mai ușor. Credeți-mă, nu sunt o mare fană a personalității mele un pic mai timide decât prevede legea, așa că am decis să las un personaj să intre în corpul meu de fiecare dată când Vero nu știe ce să facă. Serios, e mai ușor să răspunzi nepoliticos când îți închipui că ești Juliette și în fața ta se află Warner – poate și o palmă e bine-venită, dacă mă trezesc prea bine-dispusă dimineața.

Există undeva în noi un copil care vrea să vadă happy-end-uri, și ca să nu îl pierdem, încercăm să-l hrănim cu cât mai multe „... și-au trăit până-n adânci bătrâneți.”


Călătoriile în alte locuri fără ca defapt să pleci deloc sunt printre cele mai tari avantaje care vin cu cititul. Credeți-mă, n-am părăsit niciodată canapeaua, dar m-am plimbat pe străzile Romei în zilele sale cele mai toride și pe culmile înzăpezite ale Alpilor în aceeași zi.

Infinitatea de vieți ce ne-o oferă cărțile înseamnă nemurire. Cine nu vrea să fie nemuritor fără alte efecte secundare ca și caninii ascuțiți sau pielea rece și albă?

Timpul nu cunoaște limite într-o carte, deci putem rupe barierele ce ne țin în prezent. Mereu mi-am dorit să știu cum e viitorul fără să am nevoie de o mașină a timpului, sau să mă întorc la o amintire plăcută fără să am nevoie de un cronograf asemănător celui din seria Culorile Dragostei.

Există cazuri când aventurile pe care le-am trăit temporar prin cărți își pun amprenta asupra mea ca persoană. Și personajele prin care trăiesc îmi oferă o altă perspectivă asupra anumitor lucruri. Când a vrut să mă bufnească plânsul am resimțit în mine un pic din Dru Anderson, sau când nu puteam pur și simplu să las pe cineva să facă haz de mine am invocat-o pe Rose Hathaway din interiorul meu – ceea ce nu a fost foarte plăcut pentru interlocutorul meu, apropo. A fost machiaj facial natural. Mov.


Simplele litere ne trasmit o parte dintr-un suflet aventurier, și avem șansa de a trăii ceva ce n-am putea niciodată să facem noi înșine. N-aș putea să mă lupt cu un strigoi, dar l-am simțit cumva la un metru de mine, i-am simțit răsuflarea rece și apoi am simțit cum cade moale.

Când citesc, mă simt pregătită pentru orice. Personajele pot – pot și eu, right? Dacă au putut să răsară în mijlocul camerei și să țipe ”Ciori în bikini” pot și eu să prezint un afurisit de proiect. Sunt punctul meu de sprijin, efectiv.

Asta mi-a fost si postarea ~De ce citesc?~, in cadrul concursului organizat de draguta librarie online Libris, de unde puteti cumpara si carti online.



20 de comentarii:

  1. :)) Ciori în bikini! Exact, adică ce? Dacă Tris s-a aruncat prima după clădire când a ajuns în Neînfricare, şi eu pot să mă duc la Stiles să vorbescu cu el, nu? :)) Foarte mişto postarea :) Baftă Veveriţă :D :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi daaa, deci a prins cineva ideea ^.^
      Mersi:* Baftă și ție :)

      Ștergere
  2. hehe, foarte tare ideea cu 'D-e c-e c-i-t-e-s-c'! de fapt, nu mă mai miri de foarte mult timp! :)) felicitările mele :*:*
    un strop de umor şi o păturică foarte caldă de sentimente, asta simt când citesc postarea ta :* you rock, kiddo! :*:*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mersi ^.^ Păi ar cam trebuii să nu te mai mir, știi:))
      Agh, iar îmi zici kiddo:)) Babo.

      Ștergere
  3. “Trăiesc viața intens de pe o canapea. Interesantă perspectivă, hă?” – I know the feeling, sister ;)
    Şi o să mă contrazici când o să-ţi zic că eşti genială, nu? :))
    Am zis că mă înscriu şi eu ,dar văd că trece timpul şi n-am făcut nicio postare.Oricum a ta e awesome, trebuie să câştigi ceva pentru aceste O.Z.N-uri .
    Succes !! >:D<

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îhî:))
      Să sperăm, succes și ție dacă participi ^.^

      Ștergere
  4. Cât de frumos! :) Interesantă ideea ”De ce citesc?”! Succes Vero! Să dea Domnul să câștigi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pfoa, Anca, ce e cu atâta voioșie pe tine?:)) Mersi oricum ^.^ Sunteți toate niște persoane minunate.

      Ștergere
  5. Foarte tare , bravo unicornule sunt mandra de tine :X
    Iti tin pumni >:D<
    hug

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte foarte fain!Îţi ţin pumnii,şi să nu te laşi de citit orice ar fi!:*

    Baftăă,Vero dragă!:*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cititul nu stă în concursul ăsta. Am să continui să citesc chiar dacă nu câștig. Chiar și la 45 de ani mă văd citind, so...
      Mersi mult, Rai:* Panda adorabiiiiill ^.^

      Ștergere
  7. Vai cat de dragut, sper sa castigi:*

    RăspundețiȘtergere
  8. Foarte tare ideea ta, nu cred ca am mai vazut asta pe niciun blog. Multa bafta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc ^.^ Am încercat s-o fac cât mai originală, dar când toți simțim același lucru e cam greu:))

      Ștergere
  9. Imi place mult articolul tau.E foarte dragut!!Iti doresc mult succes!!

    RăspundețiȘtergere
  10. Mi-au placut toate motivele :) Bafta la concurs!

    RăspundețiȘtergere